Saturday, July 3, 2010

cakap senang ,buat lain .


you all boleh cakap i emo .you all boleh cakap i neh sensitif .you all boleh cakap i berlagak .dan you all boleh cakap semua benda yang berbentuk negatif pasal i .sebab semua orang atas muka bumi atau yang bawak kapal terbang kat awan biru tuh punya ciri dan personaliti yang berbeza .kita mungkin boleh cakap ,yang si senget dan si rata tuh berkawan baik sebab selalu pakai warna baju sama hari-hari pergi kelas .tapi you all tahu ke time keluar tengok wayang diorang pakai warna baju yang sama ke tak ? .ingat ,you all tak boleh assume diorang dah tidak berbaik-baik bila suatu hari si senget pakai baju hitam dan si rata pakai baju kelabu tahi anjing sebab apa yang membezakan adalah hati budi dan cara pembawakan diri mereka .


you all boleh kata feshe sende emo sebab suka tengok cekerama hari sabtu dekat tv3 sebab kebanyak kannya berbentuk keinsafan ,so lepas tuh feshe sende boleh menangis sebab terharu dengan ending yang si hero mati demi si heroine .tapi you all tak tahu ,yang i selalu sebak bila tengok peserta America Next Top Model tersingkir sebab gambar tak smile with the eyes macam yang selalu Tyra Bank pesan.kalau logiknya ,ANTM tu tak menggambarkan langsung ciri2 yang boleh menimbulkan perasaan terharu ,yang kita tahu dalam tu memaparkan model yang kerempeng semata-mata buat macam2 pose and lepas tuh banyak catfight .contra kan ?


inilah yang dikatakan sebagai "rambut sama hitam tapi hati lain-lain" .yang mana pada mata kasarnya kita nampak sama ,tapi bila kita cuba faham baru kita tahu apa yang kita lihat adalah lain dari yang sepatutnya .sebab itu jugak la ramai yang cakap tak ada orang lain yang dapat ubah diri kita melainkan diri kita sendiri .kita jangan berlakon baik ,best and hebat semata sebab nak suruh orang suka kita .tapi buatkan orang lain suka kita ,sebab kita suka diri kita .



faham tak apa yang i cuba maksudkan ?maksudnya jangan cuba samakan atau menyamakan diri kita atau seseorang dengan orang lain .sebab setiap kita adalah unik dan satu .tak ada lah you ,i ,dia or mereka akan dilabel sebagai TYPICAL .

5 comments:

miss invee said...

I likeee this post! haha.

"tapi buatkan orang lain suka kita ,sebab kita suka diri kita ."

"sebab setiap kita adalah unik dan satu"

we are own unique in our own diff ways & we should really appreciate it.rite? We are what we are & nobody can take it away from us ;D

Lynn Honeym said...

dont do typicals.

:))

Zayanie said...

zhana.. hahaaha nk nyelit.. skang rmai org rmbut da x itam.. so peribahasa rmbut sma itam tp aty lain2 cam da x cun.. kate kwn aku

~ sOpHiEyLa ~ said...

haha..*tgh wat standing ovation 4 dis post* =)

zhanazulkifli said...

maryam :yeah ,you are right .
lynn :always :)
fatin :tak salah nak menyelit pun ahha .ye dah tuh kadang2 phrase tuh dah tak boleh pakai sebab tuh aku buat phrase sendiri ahhaha
sophiela : :)