Wednesday, December 22, 2010

SHARP KNIFE OF A SHORT LIFE

orang kata kehidupan kita dekat atas dunia ini ,terlampau indah untuk dilupakan .macam-macam yang kita dapat belajar daripada kehidupan dekat atas dunia ini ,ada yang positif dan ada negatif .lepas kita dah tutup mata dan say goodbye to dunia ,kita tahu kita tak akan sekali lagi dapat jejak atas bumi ,yang dah banyak musnah ni .lapisan ozon yang dah makin menipis ,eh eh tiba-tiba masuk Sains pulak kan haha .

nak dijadikan cerita macam ni lah ,sebagai orang yang masih lagi berjalan atas permukaan bumi ,memandu kereta dekat highway ,terbang di awan biru ke negara orang ,berlayar di laut menjadi lanun ,kite mesti dan harus dan wajib untuk bersyukur sebab masih punya oksigen dan kemampuan untuk bernafas .sesekali jangan bazirkan peluang keemasan dan keizinan daripada-Nya untuk terus meng-explore dunia yang tiada batasan tapi janganlah macam over sangat atau sampai lupa asal-usul dan lupa pada siapa kita datang dan pada siapa kita kembali .kalau ada duit yang lebih-lebih tu ,cubalah buat kebajikan sikit .tak mampu nak menderma sampai ke Haiti ,apa kata sisa makanan yang lebih tu bagilah makan dekat kucing-kucing terbiar ke ,bagi sedikit wang dekat orang-orang yang meminta sedekah dekat mana-mana .ini tak ,bila nampak kucing duk meow meow dekat kaki ,lagi nak sepak perut kucing tuh sampai berdarah dan setakat 1 ringgit atau 2 ringgit pun takkan nak berkira .beli rokok berkarton-karton dan belanja boyfriend/girlfriend ke sana ke mari tak apa pulak kan ? .isk ,kan dah ter-emo .i kalau bab-bab kucing memang cepat emo hhihi .


orang juga selalu kata ,orang yang dah pergi ni akan still tinggalkan unfinished bisnes diorang .unfinish bisnes ni tak semestinya perniagaan yang ber-trilion .segala hutang pituang hendaklah disettlekan ,segala janji-janji semasa hidup lagi sekurang-kurangnya cubalah ditunaikan bagi yang masih hidup sempurna dekat dunia ini .ini tak ,lepas jek seseorang meninggal terus nak bincang pasal harta pusaka ,siapa yang dapat jet peribadi ,siapa yang dapat pulau peranginan itu ,siapa yang dapat uruskan syarikat yang bermillion dollar ,siapa yang dapat semua barang kemas Tiffany&Co yang diusung ke hulu ke hilir menguruskan hal dunia atau mungkin juga akhirat .


lagi kasihan bila ,kematian seseorang tak diambil peduli oleh siapa-siapa .orang yang ada pertalian darah dengan si mati pun buat-buat macam "eh eh ,kami tak kenal si mati" .ingatlah buruk mana pun layanan orang itu masa hayat dia ,dia tetap darah daging kita .


bagi orang yang nak kejar cita-cita tuh ,kejarlah besungguh-sungguh .bagi yang berazam nak kahwin dalam masa terdekat ,plan well perbelanjaan untuk better future family .bagi yang masih duduk dalam kepompong ,belajarlah untuk cuba mengenal dunia .bagi yang masih menanti tanpa pasti ,teruskan hidup and try-lah untuk moving foward. .bagi yang berputus asa dan tersungkur di pertengahan cerita ,bangkitlah semula untuk happy ending .

lastly ,


LIFE IS TOO SHORT TO WASTE FOR ,THE WORLD IS TOO BEAUTIFUL FOR THE EYES TO SHUT OFF .IF WE DIE TOMORROW ,WILL ANYONE STILL MISS US ?


2 comments:

maira adreanna said...

jangann tinggall dakuuu

Zayanie said...

hey2... u've been tagged :)