Friday, December 17, 2010

PARENTS


perasan ke tak ,everytime we went pass a young couple ,we couldn't help but notice their shiny face .it was red ,definitely not lust but honesty .orang kata ,di awal-awal percintaan ,masing-masing zero pasal cinta .orang kata tiada pengalaman .dapat tahu macam mana nak confess feeling pun lepas tengok cerita Love Happen ataupun lepas tengok Syurga Cinta sebab masa kecik-kecik parents pun tak bagi tengok cerita orang putih ,banyak cencored katanya .

masa tuh ,mereka tak kisah apa diorang nak jadi besar nanti .sebab kalau masa kecik orang tanye bila besar nak jadi apa ,jawapan dia mesti doktor ,saintis dan cikgu .tak ada ,pun yang listkan nak jadi seorang yang jobless ,simpan hasrat nak kahwin dengan anak dato' ,nak jadi penyanyi yang jual muka daripada bakat ,nak punya sugardaddy atau jadi anak ikan .so ,bila tulis nak jadi doktor ,mindset terus terima as someday mereka akan betul-betul jadi doktor ,sebab semangat tu dah tanam dari mula-mula lagi .

tapi sekarang bila ada boyfriend ,mesti parents sibuk tanya dia tuh belajar ke kerja .habis-habis koman mesti ada diploma ,for sure la sebab sekarang perempuan demand over-over pun .pakai make up pun tak nak pakai jenama yang low-low ,wajib pakai Bobbi Brown ,MAC ,Anna Sui ,Estee Lauder .dah tak nak main make up yang diorang pakai time belajar dulu yang boleh dapat dengan harga berpatutan dan ada discount dekat Watson .berlagaknya .tak cukup dengan itu handbag mesti nak ada ciri-ciri sophisticated(konon) ,baju pakai semua nak ada sentuhan Karl Lagerfeld .dah lah ,i bukan buat-buat cerita ,konon lah ada perempuan cakap diorang tak material .i 100% tak setuju ,because i'm a girl .

bukan salah parents ,bila ada yang dah tak sabar-sabar nak kahwin tapi tak direstui oleh ibu bapa .si anak kata ,tak apa mereka hidup tak berharta pun ,as long as cinta antara mereka tetap ada .tak dapat nak sangkal ,ada yang berjaya hidup dengan cinta .bagaimana pula dengan 79% yang tersungkur ,kepada mak ayah juga mereka kembali .kepada si ibu yang menyediakan sarapan pagi dengan air tangannya ,kepada si ibu yang basuh berak busuk dulu ,kepada si ibu yang separa nyawa kesakitan ketika melahirkan si anak ,kepada si ayah yang berhempas pulas mencari rezeki untuk sara perbelanjaan sekolah ,kepada si ayah yang sanggup dari utara ke selatan dan timur ke barat untuk bawa anak raih kejayaan .cuba fikir ,i pun tahu i bukan anak yang baik .but sometime it got me thinking .

dalam apa jua perkara ,restu ibu bapa adalah prioriti .
jika hitam maka hitam lah dia .jangan jadikan ia putih ,semua atas ketentuan hati kita yang masih mentah dan masih lagi cuba mengenal dunia .

terima kasih ,mak dan ayah :)

5 comments:

miss invee said...

yup. definitely true. tnpa mereka,sapela kte kn? ;)

hazaryu said...

totally agree

All-Time Disaster said...

agreed! i love my umi n my papa so much! cant survive w/o 'em... :D

nafasdunia said...

yes !

thanks ma and pa !

thanks zhana for sweet reminder ;)

pitt fauzi said...

it touch me a lot..thanx!!