Tuesday, August 10, 2010

begitulah ibaratnya ,bila kata-kata jadi sandaran



"When I see your face
There's not a thing that I would change
Cause you're amazing
Just the way you are
And when you smile,
The whole world stops and stares for awhile
Cause girl you're amazing
Just the way you are"


compliment yang diberi, kita kadang-kadang akan memandang remeh seperti memandang seekor semut yang mengusung gula .pada kita ,setakat nak angkat gula apalah sangat ,tapi kita kena cuba letakkan diri kita di situasi semut tuh .bagi mereka gula tu ibarat macam peti ais bagi manusia normal macam kita ,walaupun you kerengga gula tu tetap berat ahha .ok la ,i bukan nak cerita pasal asal usul semut .tapi mengenai cara kita menerima pujian atau kata-kata yang best kita dengar daripada siapa-siapa sahaja la .

memuji dan memerli ni ,sah-sah dah bawa maksud yang berlainan .intonasi dan cara penyampaian pun dapat kita cam .kalau tak dapat cam maksudnya you tak mumayyiz lagi hahaha .lepas tu ,kalau dapat kata-kata pujian dari lelaki kepada perempuan dan sebaliknya terus rasa macam terapung dekat lapisan atmosfera kan ?dah-dah tak payah nak buat-buat tak mengaku pula .siapa tak excited ,bila kita yang tiap-tiap hari mengadap cermin memandang muka sendiri tak pernah rasa ada something yang istimewa ,dengan tak semena-mena orang lain puji cakap cantik gila ,macam Megan Fox (contoh ayat perli) .ok itu dah over ,macam Nasha Aziz lah senang cerita (contoh ayat puji) .hidung mengembang setara mana pun tak dapat nak diukur dengan angkup luar atau angkup dalam .haha .

dulu-dulu masa dekat sekolah agama ,kawan-kawan selalu cakap yang ustazah cakap dekat diorang bila orang puji cakap lah "Alhamdulillah" atau "Amin Ya Rab" .kiranya ,kita macam bersyukur dan berharap apa yang dipuji itu dimakbulkan .bagi orang yang ustazah dia tak bagitahu dekat sekolah dulu akan jawab macam ni "mana ada la ,biasa je" pastuh sambil sengih mengada-ngada terus cari cermin nak tengok muka diri sendiri ,pastuh tenung lama-lama dan berbisik dalam hati ,cantik juga aku ni .ada juga yang memuji orang lain ,untuk mendapat balasan yang setimpal atau berharap dapat pujian balik .apakah ada orang macam ni ?musykil i .

tapi rasa bestkan bila orang yang kita admire cakap kita cantik .terus rasa macam diri sama dengan barbie doll ,kan ?or i sahaja yang rasa macam tu ?haha ,apa-apa pun i rindu nak dengar "seseorang" itu cakap i cantik bila i dengar lagu "just the way you are" by Bruno Mars .tiba-tiba pulak i rasa emo ,sebab dia dah ada gf dan gf dia cantek .nak bezakan i dengan dia macam topi dengan kasut .dah lah ,nak pergi emo ni .bye .ahhah .

4 comments:

maira adreanna said...

dop abeh2 emo mu .sape ha ??

Ahmad Azrin Aziz said...

ngeri gua tengok lu punya header..

zuhana zulkifli said...

meroh :ahha siapa2 saja haha
azrin :ahha lu tgk header gua wat pe ,wa suh baca postnye hahah

nn said...

kadang-kadang kita tak tau orang puji kita ikhlas ke tak. tapi memang rasa best bila orang yang kita suka puji kita.

:DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD