Wednesday, June 9, 2010

WARNING!! entry panjang dan tolong baca sebab saya perlu kan pandangan anda :)

i tengah bingung ,ok gambar webcam memang buruk macam ni

time duduk goyang-goyang kaki kat rumah ni atau kata mak i "lepas tengok TV masuk bilik mengadap laptop ,lepas tu keluar then malam baru balik ,lepas tu masuk bilik bukak laptop tengok gambar baju ,kasut and handbag" ,aih macam bosan hidup i kan tapi i suka juga kadang-kadang .ok ,macam ni sebenarnya i nak tanya la opinion you all perlu ke budak2 kecil ditanya apa cita2 diorang besar nanti .i rasa tak payah kot .


contoh nya i ,dulu kalau masa sekolah rendah dalam buku log kelab kena tulis biodata ,masa tu i pilih kelab BI sebab kelab tu ada banyak aktiviti lepas tu ada nyanyi2 .kelab lain tak best ,muka cikgu yang ajar serius semacam je .lepas tu kan dekat biodata tu ada tanya cita2 .i pun tulis nak jadi pramugari ,ok bukan satu ada lagi .nak jadi penyanyi ok bukan dua ada lagi, model .what the ?what the ?macam kelakar kan ?memang kelakar pun .lepas tu kan masa darjah 2 ,kelas i sesi petang .pagi2 dapat tengok wanita hari ini .masa tu ,dia ada byk jenis WHI ni ,hari ahad segmen lain ,isnin segmen lain dan begitu juga hari2 lain .favorite i hari selasa ,sebab ada segmen suasana .dalam segmen tuh ada pasal design ,kecantikan ,fesyen dan i macam teruja gila .


pastuh ayah i yang baik hati ni kan selalu bagi i hadiah eh eh bukan hadiah pun ,masa tu ayah i still kerja dengan company Esso ,so every year akan diberi planner .you tahu tak apa yang i buat dengan planner tu ?i lukis design baju ,dan berlagak kononya i fashion designer .i tahu tak cantik mana pun tapi tu la i kuat berangan ,macam2 baju i lukis dalam tu dan i rasa buruk gila kot tapi i rasa macam bangga sangat dapat lukis macam tuh ,bawak pegi skolah kawan2 cakap CANTEK nye CANTEKnye .i macam OMG ! .haha .


adik i pun sangat kecil dan comel masa tuh dan sekarang pun masih cantek gila ahah ,dan dia adalah model baju2 i .i guna kain2 tudung yang i ada untuk bawak pergi mengaji quran ,sepit rambut dan kerongsang untuk pakaikan dekat adik i dan dijadikan baju design by i .kreatif tak i ?ok tak kreatif sebab adik i buas macam apa je ,selang 5 minit akan tertanggal dan by that time sangat rugi sebab tak ada camera :( .


you all jangan tak tahu ,zaman sekolah i pandai tau, selalu dapat hadiah 1-5 untuk kedudukan dalam kelas bagi exam akhir tahun tapi mak ayah i jarang datang sebab ayah kerja and mak tak tahu bawak kereta sebagai balasan parents wajib bagi hadiah .i minta ayah i belikan i sepasang heels and i ingat lagi color apa ,color gold dan i rasa macam paris hilton ,eh eh paris hilton dah femes eh tahun 1996 ?ahhha .suka sangat sampai dalam rumah pun pakai heels and petang2 paksa mak ngan ayah duduk kat beranda dengar i nyanyi sambil pakai heels .i nyanyi lagu sape ?idola i la ziana zain dengan ella .hihihi .pastuh kan i sedih sekarang sebab i tak pandai macam dulu2 .ahhah .kalau tak ,dapat mintak hadiah yang lagi extravaganza dari ayah i hahaha ,wishlist pun makin up kan kan ?


entah macam mana bila dapat tawaran masuk sekolah berasrama masa form 1 pastuh sekolah agama pulak tuh ,impian i pada dunia hiburan terkubur macam tu jek .pastuh start lah cita2 macam budak2 sekolah yang typical sekarang ,nak jadi doktor pula .YA ALLAH ,macam tak masuk akal kan ?dah lah tak pandai matematik selalu dapat C mana ada orang nak ambik masuk asrama penuh dengan subjek sains nye .i tak pandai buat kesimpulan eksperimen pastuh selalu je ada nasib malang ,tabung uji pecah ,sisip kaca pecah ,bukak penunu bunsen pun payah dan tak dapat lupa cecair iodin pernah masuk mata kawan i ,siap kena bawak pegi hospital lagi .iodin tuh masuk mata sebab pecah masa buat eksperimen apa entah yang ada kaitan ngan alkali ,asid semua tu kot .ingat i tipu eh ?tanya la kawan baik i ,maira ,we all satu kls dari form 1-3 .


then ,habis PMR i terus balik rumah .sampai la hari last ,yang mana semua penghuni hostel wajib balik ,i datang la nak kutip barang2 i dan oh ya sebelum tu kawan i ada call rumah i cakap kena isi borang online untuk asrama penuh tapi i tak cool gila time tu ,sebab i tak pegi pun isi sebab i tahu i bodoh ,sapa nak ambik i .lepas tu ,masuk form 4 i pun pergi lah nak daftar hostel tapi i dalam list KIV ,maknanya i kalau nak duduk hostel bersyarat la kene jumpa PKhem semua ,i sedih kot masa tu sebab terpaksa tumpang bilik kawan sementara nak jumpa PKhem esoknya untuk sain surat akur janji ,ughh ,i nakal time skola dulu ,sekarang tak dah .eh eh ye ke ?haha .


pastuh kawan2 i yang pandai2 ramai yang dapat tawaran asrama penuh ,i sedih sangat masa tuh ,dah lah duduk kelas last skali pastuh kelas akaun pulak tuh sebab i dapat 7A je .kelas 1 hingga 6 semua budak2 yang dapat 8A and 9A .kesian i kan ?lepas tu i dapat Teknik Kuantan .


masuk sana terus nak tukar cita2 jadi electronic engineer walaupun i tak pandai subjek tu .masa dekat sana ,i kawan dengan semua jenis orang .yang baik ,jahat ,skema ,laki ,perempuan ,gay ,lesbian ,pengkid ,tomboy dan sapa2 je laa yang i selesa berkawan .i fikir enjoy je masa tu dan banyak peristiwa berlaku time kat tech dan i malas nak cerita ,yang i nak bagitau pelajaran i sangat jatuh time tuh dan minat i pada belajar dah hilang .in the end ,result SPM i hancurr .


after that ada rezeki masuk UTM untuk diploma dan i meneruskan bidang yang sama ,yang mana lama2 i rasa makin boring dan hilang minat dan sekarang dekat UTeM i ambik degree pula dengan course yang sama dan i rasa nak quit tapi macam tak berbaloi pula walaupun mak ayah i dah bagi green light untuk i berhenti .sebab ayah i cakap ,i dah dewasa enough untuk buat own decision .buat apa yang i rasa i patut buat sebab anything happen i gotta bear all of them by myself in the future .dan sekarang i sedang berfikir tentang keputusan yang sepatutnya yang mana should i quit what i begin at the first place and start a new career iaitu anything yang relate dengan cita2 i masa kecik yang mungkin membuatkan i happy dengan nya atau teruskan apa yang i mulakan dan habiskannya walaupun i kurang gembira tapi memberi jaminan untuk future life i .


i bingung .apa patut i buat ?


10 comments:

mary eela said...

follow ur instinct. in the end of the day,it's ur life and u surely knows what's best for u. chill yah.
Even if u make the wrong choice,at least u don't have to regret coz it is all part of learning and evolving. :)

Mirae said...

i rasa dalam kes ni, kalau u yakin yang minat u boleh atasi segala, then go on.

tak guna lah buat benda yang u tak suka. it's dreadful! cause when we did something we love, even ssh pun jadi enjoyable. apa kata you masuk kelas jahit2 baju, nnt boleh design baju then bukak line sendiri.

minat+determination= satisfaction.

you dont want to stuck doing things you hate right?

.ejat. said...

ok dalam benda macam ni kita kena yakin dengan niat kita dan sanggup hadapi cabaran.
tak smstinya skrg kita blaja ni bile nnti akan keje same dgn ape yg kite blajar,mgkn kitenye rzeki kat tmpt laen.pintu utk berjaya bkn ade 1 je,tapi ade banyak sgt dan kita yg kena mencari pintu utk berjaya tu. ( i pegang kata2 lec and my sifu) :)
gudluck!

maira adreanna said...

hye awak, pertama nye saya nak cakap, yg masuk mate tu bkn iodin lah tapi sumthing bunyi mcm milon2 gitu. aku pn lupe gak name sebenar :P

oke ,psl nak benty stdy .aku rase, buat ape yg mu rase akan bahagia kan mu. jgn nnty suatu hari mu menyesal sbb mu tak bwt ape yg mu nak bwt .okay??

ape pun keputusan mu, aku tetap support :)

dieylayusof said...
This comment has been removed by the author.
dieylayusof said...

zhana.
dalam kes mu aku rasa mcm ni je.
mmg kdg2 kita perlu buat apa yg kita suka apa yang kita minat baru semuanya berjalan lancar.

tapi disebabkan mu dah habeskan masa yg agak lama dengan apa yg mu tak minat tu aku rasa mu patut teruskan je tapi cari sumthing yg mana mungkin membantu mu utk timbulkan minat balik.

mcm aku.
bercita-cita nak jadi reporter.
time diploma amek english communication.ok mmg leh jd reporter pun.aku dah ok kat situ.
tp bila masuk usm tbe2 aku tak amek major journalism tp amek major persuasive yg mana aku tatau pun cane nak adapt ngan apa yg aku amek.

tapi aku cuba jugak fahamkan apa yg sebenarnya aku amek.aku try timbulkan minat.aku fikir positif.walaupun sampai sekarang aku tatau apa kerjaya yg sesuai utk aku sbb aku dah tak boleh jd reporter.haih.

so mu pk la dalam2.lagipun umur kita makin meningkat.byk lagi benda kita nak buat.why not teruskan je apa yg dah ada sekarang.tepuk dada tanya selera.hehe.

maira adreanna said...

dila : btol tu, zhna da abes kan mase agak lame ngn letrik. tp mu kne taw satu fact ,boleh dikatakan setiap hari, SETIAP HARI okayy dia ckp nak benty blaja .hohoho

zuhana zulkifli said...

mariam & mirah & ejat & dila & maira :thanks untuk opinion anda ,dah i got the conclusion yang you all nak i stick dengan apa yang i dah start .eh eh ,meroh emo plak pasal SETIAP HARI tu kan ?sebab org kata kalau selalu cakap kan satu doa hahahah .sebab tuh i cakap banyak2 kali ,boleh terima tak ?ahhaha

missyonne said...

mak sy pernah ckp lepas amek sy dr SHAMS sbb sy ckp nk quit.

"tak semestinya yg awk minat awk boleh buat. mungkin yg awk tak minat, tp awk berkebolehan"

n her words , proved.

betol kata dila, perhaps, u shud go on with what u do now. n because of ur minat, i think, it wont stop that easily kn.

so you have two in one throw.

satu yg awk minat, dn satu, yg awk boleh buat.

tak rugi.

btw, aku sokong je ape yg terbaik!

Zayanie said...

this is bout future sis... ko kena pk pjg.. kalo ko btol2 yakin ngan minat ko tuh.. keep it up.. but kalo aku d tmpat ko.. x smesti nya aku amek electronic engineering aku x leyh jd designer.. well... ramai da org dlm dunia ni.. amek bnda lain. tp buat benda lain.. truskn ape yg ade skrg... tnggu dan lihat rezeki yg ALLAH da tntu kn...