Tuesday, February 24, 2009

MACAM ORANG KURANG DIDIKAN PUN ADA JUGA ELAKKAN ZENER ZOUK

apakah nasib badan aku memang beruntung ,dapat update selalu blog .bukan macam teman2 aku yang lain macam meroh ,sian die wireless U aku nih dah merajuk sakan2 gila babi ngan die ,tang laptop die jek wireless icon bagi signal "limited and no connectivity" .tape2 sabar yeah ,dah 1 sem setengah engkau dibiar manja dengan belaian wireless U ,bagi chance kat aku lah pulak ye ye ? gagagaga (ketawa macam setan makan oreo) .

ok lah bagi teman2 siber aku di myspace ,sorry lah kerana sudah lama tidak membalas comment2 anda ,maklumlah agak busy sekarang lagipun aku tade mood ,tade feeling nak layan mende2 tu buat masa sekarang .apa sebab musabab jangan tanya ,jawapan dia dah sedia ada di entry2 lepas .juga kepada friend request2 yang tidak diapprove yang sudah berpage page banyak nya ,maaf sekali lagi .aku malas nak menambah bilangan senarai kawan2 yang mencecah ribuan sekarang sebab dipenuhi matsaleh-yang-entah-dari-mana-sesat teringin bebenar jadi kawan aku (prasan gile) .buat masa sekarang aku hanya akan approve j maiden saja .sebab apa ?sebab dia best .lagipun dia suka comment blog aku yang merapu2 ni ,juga memberi nasihat2 yang bernas2 saja .barangkali, juga aku akan mendelete myspace itu yang sudah hampir 3 tahun aktif menggunakan account yang sama .mungkin jugak aku akan beralih ke muka buku ,dengar kata kat sana ramai lagi manusia2 hot yang sememangnya apa yang aku aim .

Sebut pasal matsaleh hari ini aku rasa macam nak speaking pun ada ,mungkin atas dasar faktor orang2 sekeliling aku yang bajet die matsaleh-dari-matsaleh yang bercakap macam nak terbelit2 lidah konon asal dari luar negara ,yang mana papa dia dah lama menetap kat sana sebab kerja dan mama dia yang punya hajat untuk tinggal di sana bersama sebab dah pandai/speaking sampai cair juga ada keinginan memburu club2 tersohor jauh sana bersama2 teman2 seperjuangan seperti paris hilton ,victoria beckham atau lady gaga ? .

terus terang , aku bukan jenisan manusia yang punya tahap hasad dengki yang dasyat sebab jeles melampau dengan orang2 sekeliling yang tersangat lah fasih bertutur bahasa inggeris .tapi pleaselah ,pandang kiri kanan before engkau menggunakan pronunciation yang salah dan memang ternyata nampak bodoh .walaupun aku muet dapat band 3 saja ,tapi at least bila aku speaking tak ada lah lintang pukang dan terlalu kelakar untuk dinyatakan ,juga tidak menyebabkan anak sepupu aku ketawa dengar aku speaking .

its better for you to keep your mouth shut than talking like a superidiot person ,kan kan ?kata engkau dah belajar di institusi pengajian tinggi ,tak ke malu kalau budak2 kecik tepi jalan ketawakan kau sebab cakap bahasa inggeris macam cakap bahasa jawa .so its better to stick to your own root ,use your bahasa ibunda yang mana telah diajar oleh parent2 engkau sejak engkau kecik dulu .jangan salah anggap dengan apa yang aku cuba sampaikan ,tak salah kalau ibu bapa sekarang nak bagi pendidikan awal dekat anak2 kesayangan mereka supaya mereka tak terkial2 untuk bertutur dalam bahasa inggeris bila dah bersekolah tapi berpada2 dalam membimbing supaya tak jadi macam situasi yang aku ceritakan tadi .

bagi memperjelaskan lagi apa yang aku cuba sampaikan ,aku akan khabarkan pada engkau2 semua kisah benar yang berlaku di tempat belajar aku .sebagai seorang pelajar dalam bidang engineering ,perkataan yang selalu digunakan adalah connection dan correction .sepertimana engkau telah diajar sewaktu sekolah2 dahulu ,bahasa inggeris ini ditulis lain tapi disebut lain ,contohnya sunday = sanday ,thus=thes dan bagainya ,kalau aku bagi banyak2 contoh korang panggil aku teacher pulak .yang menjadi isu sekarang bila perkataan2 bahasa inggeris itu disebut bodoh mengikut bahasa melayu yang mana apa yang ditulis = apa yang disebut .cuba engkau melayukan perkataan yang aku boldkan merah di atas connection =konek-syen , correction = korek-syen .macam bodoh kan ?lucah pun ada .atau tempat belajar aku saja yang pelik yang mana wujud manusia2 yang digelar matsalleh-wannabe ini ?yang menyebabkan bengong kuasa dua ,lecturer pun ada yang macam golongan matsalleh-wannabe ini ?

aih ,sangat memalukan
baik cakap melayu jek
takkan sebab relate ngan engineering ,maka kena nampak macam orang bodoh cakap inggeris ?
tak rela aku
esok juga aku tukar course lain and U lain ,bolehkan daddy ?

p/s: oh ye ada perkataan yang aku gunakan font bersize agak kecik takut dikatakan perempuan lucah pula lepas ni ,takut dapat nama baru sebenarnya .cukuplah ada yang namakan aku ziana ,zaza dan zaraa .pleaselah jangan bagi gelaran zener zouk sudah lepas ni ,tak rela aku nama component ngan nama club pun nak campak kat aku .

7 comments:

Lynn Honeym said...

hell yeah!


ops,
cintai bahasa ibunda kita.
hik3.

:D

coKELat said...

hehe.
kesian meroh.
dia pun ada gtaw aku psl 2.
aku ase lappy dia yg mslh a.
hee.

owh nak tukar course ek?
amek la course aku ni.
english commnunication.
haha.
tp english aku pun berterabur.
haha.

tp aku tade la gedik nak speaking sana sini.
sbb aku rasa bahasa melayu lg endah.
haha.malu ke kalo kita ckp bahasa kita?

hey2.
kat tganu ni aku selalu jumpa mat salleh then aku gedik2 nak speaking ngan dorg.
tp kan dorg pulak yg nak ckp bahasa kita.
haha.so act bahasa kita mmg indah.

sokong lynn.cintai bahas ibunda kita.hee

J MAIDEN said...

wahaha thats ma naame over theree yaww. wink*

tp x approve2 pon. da berjinggut ai tunggu ni nok. isk

ohh pasal manusia bajet awesome speaking lintang pukang? memg bnyk.. very d banyak.

Lg dorg ckp.
lg btambah bodoh jd dorg kan.

n our respect to them pun hilang.

maira.adreanna said...

hello, i love you .
dalam bhs melayu adalah saya sayang awak.
hahaha konek-syen
aku suke :P

babe.
kenapa zener dan zouk ?
hahaha

maira.adreanna said...

and tambahan, laptop aku tak bersalah. wifi utm yg jahat LALALA :)

zhana said...

ahha aku dah kene hukum karma skrg .siput barbie dah merayap balik kat connection wifi aku .barangkali siput barbie pun dah tade . sbb satu habuk pun aku tak dapat online .

Ahmad Azrin Aziz said...

emm budak kolej kediaman siswa jaya ni kan?