Friday, December 26, 2008

who your momma's ,boy ?

comel tak aku .bahahah :D

"bila besar haikal nak jadi apa ?"tanya si bapa
"haikal nak jadi pilot !boleh bawa papa keliling dunia"jawab si anak
si bapa hanya ketawa mendengar jawapan dari anak nya itu


aku kalau orang tanya masa kecik2 dulu nak jadi apa ,aku jawab nak jadi pramugari sebab cousin aku jadi pramugari dapat jadi model .lawaknya aku .lepas tu wujud fenomena rock ,aku minat ella .bila orang tanya nak jadi apa ,aku jawab nak jadi rockstar macam ella ,macam bapak aku pun boleh rock on guitar electric .yeah ayah rock ! .bila dah matang sikit lagi ,masuk sekolah rendah belajar sains ,mula simpan hajat nak jadi doktor pakar bedah .sebab aku kurang takut dengan mende2 yang mengeluarkan cecair merah ni .malangnya ,bukan itu yang terakhir .bila dah masuk form 1 ,dah pandai chatting ,mula gila main ps ,pandai guna html ,start berangan nak jadi programmer pula .tapi terkubur sampai form 3 saja .masuk form 4 ,aku ambik tech course and sampai sekarang aku berada dalam course yang sama ,bakal electronic engineer ,INSYAALLAH .

kalau berdasarkan apa yang aku perihalkan ,sesuatu perkara itu akan berubah mengikut peredaran masa yang mana daripada pemikiran yang tidak matang kepada matang .kalau dulu2 mungkin hala tuju hidup kita belum jelas ,masih banyak masa untuk berfoya2 ,menghabiskan masa tak tentu pasal dengan hidup dunia yang akan ada noktah satu masa nanti ,sekarang dah lain ,sesuatu apa yang dibuat perlu ada matlamat jelas serta fokus atas satu benda itu sampai berjaya .jangan kita ketawa kan anak2 kecil yang bercita2 besar ,siapa tahu apa yang mereka impikan akan jadi satu kenyataan kelak ,barangkali .jangan memperlekehkan mereka ,andai mereka kata nak jadi musician berjaya satu masa nanti ,siapa tahu dia bakal mengalahkan artis2 yang tak berapa best yang wujud sekarang yang hanya gleme atas dasar rupa cantik /hensem serta attitude yang buat orang tunduk dan sanjung mereka .

kadang apa saja yang kita pandang kecil ,tapi mungkin punya impak besar pada diri kita .
tapi andai apa yang kita hajatkan tidak tercapai ,jangan terus putus asa ,masih banyak masa serta pilihan yang tunggu untuk diteruskan .




apa azam tahun baru anda ?

11 comments:

dnieAlias said...

zhana!!!
wah..lame xdgr cite
hari tu kuar ngan maira yang kegedikan tu duk dgr die cite psl zhana..wah..rindu plak.

zhana said...

wahh ngumpat aku yeahh ? ahha .yes babeh dying to meet my old frend .sumpah dah berzaman tak jumpe budak2 sheikh .entah slame ni slisih bahu pun tak perasann ohh

Awin Roslin said...

dulu i penah bercita2 jadi koroner. dah besar baru sedar, "oh awin, kaw ni takot darah. terase bodoh tak kaw penah bermimpi jadi koroner?". bahaha

zhana said...

abahaaha .tak salah bermimpi . haha .well salam perkenalan

maira.adreanna said...

ehh mane ade aku ngumpat. aku puji ohh. means i tapenah lupe u taw :) hehehe aku dulu nak jadi pakar forensik. sekali masuk engineering ngeee .jumjum bersama berjuang jadi engineer berjaya !

zhana said...

ahahaa .yeahh babeh walau result tiap2 sem tunggang langgang

sa said...

"jangan kita ketawa kan anak2 kecil yang bercita2 besar ,siapa tahu apa yang mereka impikan akan jadi satu kenyataan kelak"

Sy setuju. Kdg itu, kanak-kanak punya kreativiti yg langsung tidak kita punya :)

zhana said...

bahaha ! yes girl .btw thanks singgah :D

deyda said...

memang comel and im one of yr secret admire.
i minat u dr dulu lg.

(ceh, mcm u tk tau i deyda, bodo ja i. haha)

jude. said...

abah aku pn rok jugak. die nk bela rmbut pnjg tp xtahan rimas. haha

zhana said...

hahaa mang pun you deyd .cam nak kene lempanggg jekk . ahahha :D