Friday, November 12, 2010

dear ,broken hearted

suggesting you to watch Dear John

"Where does the love go?I don't know .When it's all said and done .How could I be losing you forever?After all the time we spent together .I have to know why I had to lose you .Now you've just become .Like everything ,I'll never find again at the bottom of the ocean"

apa guna sebenarnya lirik lagu kat atas ni ?adakah bertujuan untuk di-copy paste dan diguna pakai sebagai wall post ter-latest dekat Facebook ,45% adalah ya dan 55% adalah tidak .hari ini ,mari kita bercerita pasal hati dan perasaan .i tak kisah samaada you adalah golongan straight ,bisexual ,homosexual or whatsoever la ,apa yang penting ia ada relation dengan hati dan berperasaan .

bila sebut pasal hati dan perasaan ,first thing yang akan muncul dalam kepala adalah bagaimanakah perasaan apabila you all dilamun cinta ,apa tah lagi first love ;makan tak lalu ,mandi tak basah .bagaimanakah pula cara untuk menangani masalah ketika mengalami heart broken .yang mana pada stage itu ,berlaku macam-macam perkara di luar jangkaan seperti yang gemuk jadi kurus ,yang pem-bising jadi pendiam dan vice versa .apa pula jenis kekecewaan atau bentuk berlakunya perpisahan ?antaranya apabila muncul orang ketiga empat atau lima ,ditinggalkan tanpa sebab munasabah ,hubungan tidak direstui oleh keluarga dan masalah darjat kekayaan sesetengah manusia .

i tak nak dikatakan sebagai bias bila orang perempuan cakap biasanya perempuan yang akan bersedih lama dan take time untuk melupakan Ex diorang dan lelaki pula kata bahawa lelaki lah orang yang paling susah untuk melupakan Ex dia dan kebiasaannya mereka melepaskan Ex mereka untuk kebaikan perempuan tersebut ,chewahhh ! bagi i kedua-keduanya salah sebab setiap manusia mempunyai kadar emotional yang berbeza sebab ada perempuan yang ter-emo lebih dan kadang -kadang lelaki ter-emo lebih pun ada dan lelaki yang menangis bukan lah bermakna dia seorang yang suka dengar lagu Imran Ajmain atau Daniel Bendiengfield but menunjukkan mereka begitu sedih sebab well you know lah kan ,lelaki kan terkenal dengan sifat gagah perkasa ahhah .btw ,ini bukan Emo kid yang i maksudkan yang pakai celak tebal dan rambut depan panjang yang di-rebonding dan disisir ketepi .orang yang beruban satu kepala pun ada masanya nak ber-emo juga .tolong jangan menimbulkan diskriminasi ya ,harap faham .

orang yang terlampau bahagia pun tak boleh lah kita nak cakap "no hal la ,mereka akan bahagia sampai bila " .i bagi contohlah you all tengok lah pasangan-pasangan Hollywood yang used-to-be-happily-ever-after ;Tom Cruise & Nicole Kidman ,Jennifer Anniston & Brad Pitt ,Charlie Sheen & Denise Richard dan ramai lagi .apa perkaitan dan persamaan mereka ?kesemua mereka adalah sangat bahagia pada awalnya sebagaimana yang selalu digembar-gemburkan tabloid dan in the end ,they filed for divorce dan ambik haluan masing-masing and remarried dan bahagia .ini lah yang selalu kita dengar sebagai fate atau ketentuan-Nya .juga kita tahu diorang ni semuanya millionaire ,sebut saja apa yang diorang tak ada ,memang 89% nikmat dunia diorang ada ,tapi segala duit tu dapat ke digunakan untuk membeli 3% peratus kasih sayang ?mungkin ya dan mungkin tidak .

bagaimana pula bila ade rasa KEHILANGAN ?hilang bukan bermaksud macam bila hilang pemadam time tadika sebab kawan sebelah curi sebab bau pemadam best macam bau strawberry tapi lebih kepada macam lubang atau kekosongan dalam hati atau lebih senang you all bayangkan yang masa bercinta hati you adalah sebuah bilik yang dihiasi dengan perabot-perabot mahal ,gambar-gambar bahagia ,wallpaper tema corak bunga-bunga English dan ada lampu disko yang bulat dan warna warni itu .dan bila break je ,ibarat macam ada geng-geng ah long datang angkut semua perabot-perabot dalam tuh keluar sebagai ganti kepada hutang yang tak dibayar .lebih kurang macam tu lah dan please lepas ni jangan bila dah bercinta pergi X ray pulak tengok ada ke tak katil Queen size kan dalam tuh .isk

satu lagi ,tak yah lah kita nak selalu merungut kenapa kita ditinggalkan .dan ya i admit ,yang kita selalu nak tahu apa reason sebenar kita ditinggalkan dan diperlekehkan macam kain buruk yang berguna time nak lap kotoran je lepas tuh dibiarkan melepek busuk kat dalam baldi sebab the fact is ,it is useless and nothing good in return .so why bother much ?.to be honest ,i pernah rasa jugak ,dan you know what ,in the end i found out myself .at first i keep asking ,why does he leave me atau senang kata macam lirik kat atas tadi .then , selang beberapa bulan lepas tu i dapat tahu ,yang dia sebenarnya tak pernah suka i lebih dari seorang kawan dan i boleh conclude yang semasa dia bersama i ,hati dia tak ada pada i tetapi lebih kepada perempuan lain .dan ada orang yang cakap i dah get over him ,in fact i never get over him .at the same time i'm faking myself that i'm happy and do look that i move on ,i know it's bad but i have too .kita kena tunjuk yang kita kuat dan bukan nya seorang yang terlalu lembik dan senang kene pijak .and trust me ,if we are fate to be together then one of us need to leave for some reason ,they might be back someday ,and nak cakap jugak yang ini inspired by cerita The Notebook haha .and yeah ,i believe in fate :) .call me old school or whatever ,i'm still hold on to it .

jadi dalam bercinta dan berkasih sayang jangan lah kita terlalu memberi dan terlalu menerima .kadang-kadang bersederhana tu lah yang jadi terbaik sekali .kalau tak suka berterus terang ,kalau tak mahu cakap face to face walaupun sekarang teknologi dah jadi kawan baik manusia tapi i rasa if nak break up tuh baik cakap depan-depan hahah ,ni tak bagitau ikut message la ,on the phone la macam yang famous yang kita tahu tu Taylor Swift and Joe Jonas ahha dan jangan terkezutt eh macam Azwan Ali pulak ,haha if one day ada orang break up guna wall post and comments kat Facebook jek .tak tahu malu betul ,nak suruh satu friend list tahu .isk . and lastly , kalau sudah tak ada perasaan jangan berdolak-dalih dan stop being a coward person especially if you are a man because girl's heart is just like a piece of tissue ,easily torn apart with only a drop of water .mungkin sikap acuh tak acuh tu juga ,boleh sebabkan 1000 lelaki dan 1000 perempuan mengalami heart broken dan jadi emo sepanjang tahun .dan mungkin juga if you tak break up dengan orang yang you tak suka tuh menjadikan orang yang waiting in line in single sepanjang hayat .tolonglah kasihankan orang yang single ini ,eh eh salah tajuk pula hahha .

btw ,orang cakap first love adalah cinta yang tak dapat dilupakan dan the sweetest things appear in a person life ,is it a yes ?


2 comments:

miss invee said...

daniel bendingfield ehh zhana? ;pp

"btw ,orang cakap first love adalah cinta yang tak dapat dilupakan dan the sweetest things appear in a person life ,is it a yes ?"
- poeple say that the first cut is the the deepest. yeah. maybe its true coz in the 1st relationship,we usually gives our all.cinta monyet x termasuk kott.haha

maira adreanna said...

first love? its a no for me hehe ;)